Mitokondriyal DNA çalışmalarının sonuçlarına dikkat çeken Eren, “DNA analizlerinde olumlu sonuç alınamayan saç örnekleri üzerinde mitokondriyal DNA çalışması yapılabilmektedir. Bu çalışmalar yalnızca İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda gerçekleştiriliyor. Mitokondriyal DNA, yalnızca anneden çocuklara aktarılır ve aynı annesel soydan gelen bireylerde (kardeşler, anneanne, teyze gibi) ortak özellikler taşır. Bu sayede, bireylerin aynı annesel soydan gelip gelmediklerine dair bilgi edinilir” dedi.
“29 cm’lik saç örneği ile biri 11 cm, diğeri 16 cm uzunluğunda olan kıl örnekleri üzerinde yapılan mitokondriyal DNA çalışması tamamlandı. Bu örneklerin, Narin’in, annesi Yüksel Güran’ın ve abi Enes Güran’ın mitokondriyal DNA baz dizilimi ile uyumlu olduğu tespit edildi. Ancak mitokondriyal DNA yalnızca anneden aktarılır ve tüm çocuklarda aynı olduğu için, bu bulgular örneklerin tam olarak kime ait olduğunu belirleyememektedir.”
Davanın seyrine etki edecek yeni raporların dosyaya eklendiğini belirten Eren, şu bilgileri verdi:
“Dava dosyamıza, daraltılmış baz çalışmasına ilişkin ek raporlar ve Daran-2 Askeri Üst Bölgesi’ne ait kamera görüntüleri üzerine Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan raporlar ulaştı. Ancak hala beklenen bazı kritik raporlar bulunmaktadır.”
Bu bulguların dava sürecine nasıl etki edeceği ve eksik raporların ne zaman tamamlanacağı merakla bekleniyor.
Raporda, cep telefonlarının baz istasyonları üzerinden şebekeye bağlandığı, veri iletişiminin radyo frekansları yoluyla gerçekleştiği belirtildi. “Kullanıcı arama yaptığında, mesaj gönderdiğinde veya internete bağlandığında, bu bilgiler radyo sinyalleri aracılığıyla baz istasyonuna ulaşır ve operatörün ana iletişim ağına iletilir” ifadeleriyle, baz istasyonu verilerinin nasıl toplandığı detaylı bir şekilde anlatıldı.
Raporda, HTS (historical traffic storage) analizi ve çeşitli lisanslı yazılımlar kullanılarak dar alan baz çalışması yapıldığına değinildi. Özellikle Tavşantepe Köyü’ndeki bazların sinyal gücü, konumu ve verileri analiz edilerek, olay yerindeki kişilerin tespiti hedeflendi. Analizler Microsoft Excel üzerinde oluşturulan algoritmalarla desteklendi.
Tavşantepe Köyü’nde gece ve gündüz farklı saatlerde baz çalışmaları gerçekleştirildiği raporda şunlar yer aldı:
“29-30 Ağustos ve Narin Güran’ın cesedinin bulunduğu 8-9 Eylül tarihlerinde köyde baz çalışmaları yapılmıştır. Şüphelilerin evleri, ara yollar, köy içindeki noktalar adım adım taranmış; özellikle Salim Güran ve Arif Güran’ın evlerinin çevresinde yoğun çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu esnada bölgede yoğunluk oluşmaması için görevlilerin cep telefonları kapatılmıştır.”
Salim Güran’ın kullandığı cep telefonunun, 21 Ağustos 2024 saat 22:47 ile 22:55 arasında Narin Güran’ın cesedinin bulunduğu mısır tarlasındaki bazdan sinyal verdiği kaydedildi. Raporda, bu alanın Narin Güran’ın cesedinin bulunduğu yerle örtüştüğü ifade edildi. Bilirkişiler, sahada elde edilen verilerin raporlandığını ve başka delillere dair inceleme yapılmadığını da ekledi.
Bu raporun dava sürecinde kritik bir delil olarak değerlendirilmesi bekleniyor.
Narin Güran Vakası
Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi'nde, 21 Ağustos'ta öğleden sonra Kur'an kursuna giden Narin Güran çıkışta evlerine dönmeyince ailesi kendi imkanlarıyla arama yaptı. Köylülerle yapılan aramadan da sonuç alınamayınca Narin'in babası Arif Güran, aynı gün saat 20.00 sıralarında jandarma karakola giderek kızının kayıp olduğu ihbarında bulundu. İhbarla bölgeye Bağlar İlçe Jandarma Komutanlığı, Bağlar Asayiş Komando Bölük Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat timleri, Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT), İstihbarat Şube Müdürlüğü, Köpek İz Takip Timi ve Su Altı Arama Kurtarma Timi'nin yanı sıra sağlık, AFAD, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama ekipleri ile ilçe belediyelerden de arama kurtarma ekipleri sevk edildi.
Çalışmalarda jandarma ve İl Emniyet Müdürlüğü'ne ait helikopterle de havadan destek verildi. Ayrıca Narin'in kaybolduğu saatlerde yoldan geçtiği tespit edilen yaklaşık 150 araç sorgulandı. Mahalledeki evler ve köye giriş yapan araçlarda arama yapıldı. Bugüne kadar toplamda 12 bin 565 araç arandı, 130 kişinin ifadesine başvuruldu, 32 bin 952 kişi kontrol edildi, 7 iz takip köpeği ile 11 bin dönümden fazla alanda arama yapıldı. Ayrıca Narin'in kaybolmadan önceki son görüntüleri de ortaya çıktı. Okulun 21 Ağustos'ta saat 15.15'teki görüntülerinde, Narin'in 4 arkadaşıyla yürüdüğü ve ardından ayrılarak tepe yolunu kullanıp, evine doğru gittiği yer aldı.
Comments